Koop jij binnenkort je eerste woning? Al je vragen beantwoord!

by Tom Cosyns Seobureau.be

Ben jij van plan een woning te kopen? Wat spannend! Na al die jaren thuis wonen of huren in de stad is het tijd voor deze grote stap. Natuurlijk heb je tal van vragen. Hoeveel kan ik lenen? Zijn er meer kosten waar ik rekening mee moet houden? Het is niet zo gek dat je je hier zorgen om maakt. Lees daarom snel verder. Wij beantwoorden al je vragen!

Hoeveel kan ik lenen?

Iets wat de meeste woningzoekers zich afvragen is hoeveel ze kunnen lenen. Tenzij je het volledig zelf kan betalen, sluit je voor een nieuwe woning een hypothecaire lening af. Dit is voor iedereen anders en ligt bijvoorbeeld aan verschillende factoren, zoals je jaarinkomen en je leeftijd. Laat dus je hypotheek berekenen. Doe dit voordat je op zoek gaat. Zo weet je precies waar je op de huizenmarkt naar moet kijken.

Welke kosten komen er nog meer bij kijken?

Je vaste lasten bestaan niet alleen uit het afbetalen van de hypotheek. Tijdens de verkoop betaal je bijvoorbeeld de makelaar en eventueel voor de bouwkundige keuring. Ben je eenmaal verhuisd? Dan kun je ook kosten voor onder andere de verzekeringen en het internet verwachten. Daar komt ook het gas, water en licht bij kijken. Ga dus vooraf na of je deze kosten elke maand kunt betalen.

Wat doe ik bij schade aan mijn woning?

Schade aan je woning ga je natuurlijk zo veel mogelijk tegen. Helaas kan het gebeuren. Denk aan brand, een inbraak of hevige storm. Dit moet weer gemaakt worden en dat kan een hoop kosten. Gelukkig hoef je dit niet volledig zelf te betalen. Sluit daarom een woon- en brandverzekering af. Deze dekken de kosten van schade aan je woning. Maak je dus, op dit gebied, geen zorgen over onverwachte kosten.

Wat doe je bij een bezichtiging?

Tot slot is het goed om te weten wat je doet bij een bezichtiging. Voor je de woning koopt, wil je natuurlijk zoveel mogelijk weten. Vraag bijvoorbeeld hoe lang het huis al te koop staat. Is het huis al lange tijd op de markt? Dan is het waarschijnlijk moeilijk deze te verkopen. Fijn voor jou, want dit betekent vaak dat er ruimte is voor onderhandeling. Vraag ook naar de reden van verkoop en of er al een bod is gedaan. Bekijk het huis goed en maak geen overhaaste beslissingen.

Hopelijk ben je nu een beetje gerustgesteld. Het kopen van een huis is niet niks en je zorgen zijn begrijpelijk. Vraag al je vrienden en familie om tips en hun ervaringen. Dan kun jij genieten van deze ervaring!