Tips voor het inrichten van uw thuiskantoor

by Tom Cosyns Seobureau.be

Sinds de coronacrisis werken heel wat werknemers één of meerdere dagen per week thuis. Als u vaak telewerkt, is het belangrijk dat u een prettige werkplek bij u thuis heeft die aan al uw behoeften voldoet. In dit artikel helpen wij u om uw thuiskantoor naar behoren in te richten: van een ergonomische bureau en stoel tot de benodigde hardware. Wij zetten alle essentials voor een productieve telewerkomgeving voor u op een rijtje.

Een ergonomische werkhouding

Gedaan met een pijnlijke rug en een stijve nek. Zorg voor een ergonomische werkhouding door de juiste stoel en het juiste bureau te kiezen. Ga voor een stoel die in hoogte verstelbaar is zodat u, wanneer u recht voor u uitkijkt, naar de bovenste rand van uw scherm kijkt. 

Wist u dat er ook in hoogte verstelbare bureaus bestaan? Met een zit-sta bureau kan u bijvoorbeeld afwisselend zittend en staand werken, wat de bloedsomloop stimuleert en u in een actieve werkhouding zet. Bovendien is een dergelijk bureau ideaal voor kantoorruimtes die door meerdere mensen worden gebruikt. Zo kan ieder gezinslid het bureau op de gewenste hoogte instellen.

De juiste hardware

Bepaalde randapparatuur, zoals een printer, is essentieel voor uw telewerkomgeving. Een inkjetprinter is ideaal voor een klein kantoor en  thuisgebruik. Met een inktjetprinter kan je namelijk kleurenfoto’s in kleine hoeveelheden afdrukken, maar ook zwart-wit documenten voor uw werk. Koop bijvoorbeeld een Canon all-in-one printer. Deze printers zijn goedkoop in aanschaf, maar de inktcartridges van Canon zijn in vergelijking vrij duur. Sommige webwinkels, zoals 123inkt.be, verkopen ook Canon inkt van een eigen huismerk. Deze inktpatronen zijn veel goedkoper dan de originele cartridges en werken net zo goed. Bovendien bevatten ze vaak ook meer inkt dan de originele inktpatronen. 123inkt.be verkoopt ook huismerk Canon Pixma inktpatronen, die geschikt zijn voor de printers uit de Canon Pixma-serie.

Een extra scherm is eveneens een onmisbaar accessoire. Met twee schermen kan u meer inhoud tegelijk zien. Dit betekent dat u niet telkens tussen tabbladen hoeft te switchen. Bovendien is het scherm van uw laptop te klein om in een comfortabele houding te werken. Om diezelfde reden is het ook een goed idee om een extra toetsenbord aan te schaffen.

Een ordelijk en georganiseerd bureau

Een opgeruimd bureau helpt u om u beter te concentreren. Zorg dus voor voldoende archiefkasten, archiefdozen en ladeblokken om uw documenten in op te bergen. Vergeet ook geen afvalbak te voorzien, zodat u zaken die u niet meer nodig heeft meteen kan weggooien.

Controleer ook of uw werkplek goed verlicht is. Plaats uw bureau naast een raam om te profiteren van natuurlijk licht. Als dit niet mogelijk is, kunnen daglichtlampen het gebrek aan natuurlijk licht compenseren.

Personaliseer uw werkplek

U kan uw werkplek persoonlijker maken door een paar dingen toe te voegen die niet essentieel zijn, maar die uw kantoor aangenamer kunnen maken. Hang bijvoorbeeld foto’s van uw familie en vrienden op aan de muur achter uw scherm. Planten kunnen ook bijdragen aan de sfeer van uw kantoor. Ze voegen een vleugje groen toe en verbeteren de luchtkwaliteit.

Als u deze tips opvolgt, heeft u in een mum van tijd een comfortabel thuiskantoor. Vergeet niet dat voldoende beweging het beste advies blijft om rugklachten en vermoeidheid te voorkomen. Probeer minstens één keer per uur uw bureau te verlaten, of dat nu is om een kop koffie te halen of gewoon om een wandeling te maken.

You may also like