Zo kun je je beddengoed optimaal verzorgen 

by Tom Cosyns Seobureau.be

beddengoed

Lakens, kussens en dekens hebben een beetje speciale – en soms ronduit kieskeurige – zorg nodig om ze schoon en fris te houden, maar we zijn hier om je er doorheen te loodsen. Controleer eerst altijd het wasetiket op je beddengoed om te zien of het thuis veilig gewassen kan worden of dat het speciale zorg of een stomerij vereist. Gebruik dan onze gids om deze taak te vereenvoudigen, en je zult weer in de zak zitten en dromen voordat je het weet.

Kussens

Goede schoonmaakfrequentie: ongeveer een keer per jaar

Beste methode: sommige kussens kunnen alleen chemisch worden gereinigd; andere kunnen in de machine worden gewassen. Gebruik een mild wasmiddel (en slechts de helft van de normale hoeveelheid) in warm of koud water op een zachte stand. Nadat de cyclus is voltooid, spoel je nog een of twee keer om alle zeepresten te verwijderen. Draai een extra keer om zoveel mogelijk water te extraheren. Droog op een lage stand tot het volledig droog is, wat een paar uur kan duren voor gewone kussens en tot acht uur voor kussens met interne kamers.

Voor onderhoud: overweeg het gebruik van kussenbeschermers naast je gewone kussenslopen. Klop ze dagelijks op.

Lakens en kussenslopen

Goede schoonmaakfrequentie: eenmaal per week

Beste methode: wassen in warm of koud water. Heet water kan ze desondanks krimpen. Gebruik niet-chloorbleekmiddel, omdat ander bleekmiddel vezels ernstig kan afbreken. Droog in de wasdroger op middelhoog vuur en verwijder ze voordat ze volledig droog zijn om kreukels te verminderen. Zorg er echter voor dat ze volledig zijn opgedroogd voordat je ze opbergt of weer op bed legt. Voor een echte traktatie, strijk je dekbedovertrek voor een gladde en luxueuze afwerking.

Voor onderhoud: hang lakens waar mogelijk buiten, maar niet in de volle zon. Ze voelen en ruiken helemaal dromerig!

Dekens en dekbedden

Goede schoonmaakfrequentie: eenmaal per maand

Beste methode: de meeste kunnen in de wasmachine en droger worden gegooid, hoewel je altijd een mild wasmiddel, warm of koud water en een laag vuur in de droger moet gebruiken. Net als bij ander beddengoed kan het enige tijd duren voordat je deken of dekbed droog is, vooral als deze een dikke wattering heeft.

Voor onderhoud: als je deken of dekbed kant of delicate applicaties bevat, heeft een stomerij misschien de voorkeur. Als je het toch thuis wast, kun je het het beste plat op een rek laten drogen om beschadiging van het detailwerk te voorkomen.

Donzen dekbedden

Goede schoonmaakfrequentie: eens in de zoveel jaar

Beste methode: professioneel wassen wordt over het algemeen aanbevolen als je een donzen dekbed op Smulderstextiel.be hebt gekocht. Als je de jouwe thuis wast, doe dit dan niet in een bovenlader met een roerder. Gebruik alleen een voorlader met grote capaciteit en de helft van de gebruikelijke hoeveelheid mild wasmiddel. Volg de aanwijzingen voor kussens hierboven, maar voeg een paar schone tennisballen toe in de droger om te pluizen.

Voor onderhoud: schud je dekbed wekelijks om te voorkomen dat het dons ophoopt. Lucht het buiten indien mogelijk om het vers te houden.

You may also like